sobota 16. ledna 2016

NEJČASTĚJŠÍ PROBLÉMY S PLETÍ

Kdo by je neznal? Zrovna před důležitou schůzkou se uprostřed obličeje objeví velký pupínek. Na nové drahé krémy reaguje pleť zčervenáním. Pouze zdravá pleť je skutečně krásná. Pokud se necítí dobře, dává to najevo různými způsoby. Mnohé kožní problémy jsou dědičně podmíněné. Většinou bývá příčinou špatná péče nebo nezdravý způsob života. Změnou návyků a správnou péčí o daný typ pleti zde lze často mnohé zlepšit.

AKNÉ

Akné je nepříjemné, tvrdošíjné kožní onemocnění. V pubertě postihne ve větší či menší míře téměř každého, poté však většinou samo od sebe odezní. Hormonální poruchy, špatná funkce jater nebo trávicího systému a nevhodná strava mohou způsobit, že se akné drží i u dospělých. U akné dochází ke zvýšené produkci mazu. Maz nemůže odtékat a usazuje se jako vřídek. Tyto mazové zátky se často zanítí, což vede k velkým, zarudlým vředům. 

POPRASKANÉ CÉVKY 

Namodralé cévky probíhající kůží najdeme nejčastěji na stehnech. Bohužel se však tu a tam objevují i v obličeji. Mnoho toho proti nim neuděláme. Kdo k nim má sklony, může jim předcházet. Lze doporučit gymnastiku obličeje a jemné masáže. V žádném případě však masáž nesmí být příliš intenzivní. Je nutné se vyvarovat i nadměrného slunění a horkých saun.

KRUHY POD OČIMA

Jestliže jsou oči zapadlé hluboko v očních důlcích a jsou obklopeny tmavými kruhy, vypadá člověk unaveně a jaksi šedě. Někdy jsou tmavé kruhy dědičné. Krevní cévy probíhají velmi hustě pod extrémně tenkou kůží, takte jsou viditelné jako hnědomodné kruhy.

Ke kruhům pod očima můžeme však přijít postupem času i díky špatné životosprávě. Málo spánku, časté a dlouhodobé pobyty ve špatně větraných místnostech a nedostatek pohybu mohou způsobit jejich vznik. Tkáň nedostává dostatek kyslíku, kruhy se tvoří čím dál víc. Abychom se jich zbavili, potřebujme hodně trpělivosti. Kofein, nikotin a stres je potřeba vyloučit nebo alespoň minimalizovat. Důležitý je dostatek pohybu, čerstvý vzduch a alespoň osm až devět hodin spánku. Po šesté hodině odpolední už nic nejezte a co nejdříve jděte spát. Rychlým pomocníkem je samozřejmě i korektor.



NAPUCHLÁ VÍČKA

Cigaretový kouř, horko nebo slzy mohou v krátké době způsobit velké otoky očních víček. Dochází-li však k otoku bez zjevného důvodu, měli byste bezpodmínečně vyhledat lékaře. Rychlou pomocí poskytuje žínka, kterou ponoříte do ledové vody a poté na několik minut položíte na napuchlé oči. Také vlhké čajové sáčky s černým nebo zeleným čajem přinášejí úlevu. Vložte je krátce před použitím do mrazničky. Kdo se často budí s napuchlými víčky, měl by spávat při otevřeném okně nebo používat vyšší polštář.


ŠUPINKOVATÁ KŮŽE

Zvláště v zimě pleť rychle vysychá vlivem mrazu a suchého vzduchu z ústředního topení. Mohou se tvořit nehezké šupinky. Šupinkovatou kůži může vyvolávat i nedostatek vitaminu A. Výživný přípravek, jímž budete o pleť pečovat, nejprve vyzkoušejte. Pokud to nepřinese kýžený výsledek, měli byste zrevidovat svou stravu a v případě pochyb se informovat o příčinách u kožního lékaře.



Zdroj: Krásná a zdravá pleť, Iris Hammelmann, Grada

Žádné komentáře:

Okomentovat