středa 8. června 2016

DESET ZÁKLADNÍCH PŘÍPRAVKŮ PÉČE O PLEŤ

Dalších pár rad, co jsem si poslechla na kosmetickém kurzu. Pojďme na ně. Třeba se dozvíte něco nového a zásadního, co jste nevěděli. A nebo si jen zkrátíte chvilku opáčkem, co už znáte.

KLÍČOVÉ PŘÍPRAVKY 
  •  Vedle základního mytí vodou a mýdlem vyvinul dnešní kosmetický průmysl širokou škálu přípravků.

Čistící emulze
Tyto tekuté přípravky vytvoří pomocí vody pěnu a na povrchu pleti rozpouštějí nečistoty a zbytky líčidel.


Čistící kostky
Obyčejné mýdlo pleť většinou příliš vysušuje. Ale nyní můžete použít tyto speciální kostky, které vaši pleť vyčistí, aniž ji vysuší. Jsou osvěžující pro mastnější pleti, pomáhají udržovat póry v čistotě a zabraňují tvorbě vyrážek a komedonů.

Pleťová mléka
Pleťová mléka se nejlépe hodí pro čištění sušší pleti. Většinou mají lehkou, tekutou konzistenci, aby se snadno nanášela na pleť. Obsahují oleje, které rozpouštějí nečistotu a make-up, takže se dají snadno setřít z pleti pomocí tampónu. Chcete-li mít pleť svěžejší, používejte tampón navlhčený.


Tonika a adstrigentní pleťové vody
Pleťové vody, určené k osvěžení a zklidnění pleti, se po nanesení pomocí tampónu z pleti rychle odpařují. Mohou také odstraňovat nadměrnou mastnotu z povrchových vrstev kůže. Slovo "adstringentní" (stahující) znamená, že přípravek má vyšší obsah alkoholu a hodí se pro mastnou pleť. Slovo "tonikum" znamená, že se přípravek hodí pro normální nebo smíšenou pleť, protože je jemnější. Na suchou a citlivou pleť by se tyto přípravky neměly obvykle používat, protože mohou pleť příliš vysušovat. Obecně platí, pálí-li vás přípravek na obličeji, zvolte si přípravek jemnější nebo ho rozřeďte několika kapkami destilované vody.

Hydratační krémy
Hlavní funkcí hydratačního krému je tvořit ochrannou vrstvu na povrchu kůže a zabraňovat ztrátě vlhkosti z jejích vrchních vrstev. Tak se pleť zjemňuje a vyhlazuje. Pravidlo zní, čím sušší máte pleť, tím účinnější hydratační krémy byste si měla vybírat. Hydratační krém potřebují pleti všech typů. Dnešní hydratační krémy také obsahují množství jiných látek, které pleť ošetřují. Nejcennější je UV filtr. Jeho zásluhou vám hydratační krém poskytne celoroční ochranu před stárnutím a ničivými slunečními paprsky.

Oční odličovače
Tyto přípravky jsou užitečné, protože běžné čistící přípravky obvykle trvalý oční make-up odstraní nedostatečně. Používáte-li voděodolnou řasenku, přesvědčte se, zda-li ji vámi vybraný přípravek odstraní.

SPECIÁLNÍ PŘÍPRAVKY 
  •  K základním přípravkům péče o pleť můžete přidat několik speciálních.

Pleťové masky
Masky pleť intenzivně ošetří. Jsou určeny buď k hloubkovému čistění pleti, nebo k značnému zvýšení hladiny vlhkosti.


Peelingy a exfoliátory
Tyto krémy nebo gely obsahují stovky malých drsných částeček. Když se tyto částečky vmasírují do vlhké pleti, uvolní z kůže odumřelé povrchové buňky a pod nimi odkryjí buňky mladší a svěžejší.

Oční krémy
Na jemné kůži kolem očí se obvykle nejdříve objevují známky stárnutí. Tyto gely a krémy obsahují speciální přísady, které jemné vrásky vyhlazují a udržují tuto kůži jemnou. Mohou také pomoci zmírňovat opuchlost a stíny pod očima.

Noční krémy
Jsou to intenzivní krémy, které mají pleť speciálně ošetřovat v době spánku. Mohou mít hustší konzistenci, protože se přes ně nemusí nanášet make-up.

Zdroj: Make-up, líčení a péče o pleť, Sally Nortonová, nakladatelství Svojtka a Vašut

6 komentářů:

  1. Musím říct, ze o cisticich kostkach slyším poprvé. Zbytek přípravků tak nějak pouzivam, jelikož jsem majitelkou mastné pleti a ta potřebuje minimálně 3x do týdne poradnou hloubkovou očistitu.
    Jinak velice hezky článek :)
    fashionweltlilly.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Čistiace kocky ma prekvapili, ale kdesi som ich už asi videla. Okrem toho všetko používam (:

    Lifestyle & beauty by Daniela

    OdpovědětVymazat
  3. Už jsem se párkrát dívala na čistící kostky, ale pak jsem si to stejně rozmyslela. Já miluji masky na pleť a dávám si ji každý den. Vím, že by se to asi nemělo, ale jelikož pracuji celý den v zakouřeném, mastném prostředí, tak si to má pleť vyloženě žádá. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Čistící kostky? Jako vím o sobě, že jsem v tomhle ohledu celkem zelenáč, ale tohle je i na můj level překvapení :D Zrovna se to nějak snažím dát dohromady, tu péči. Tenhle článek mi zrovna přišel vhod xD Díky za tipy :D

    OdpovědětVymazat
  5. Čistící kostky nejspíš neznám...asi půjdu gůglit :))

    OdpovědětVymazat
  6. Ja používam iba základ - micelárnu vodu, hydratačný krém a sem-tam aj peeling či nejakú masku :) To mojej pleti najviac vyhovuje a odkedy som podstúpila liečbu akné a ostala pri týchto prípravkoch, darí sa jej na jedničku ♥ Každopádne čo sa týka masiek na tvár, tie by som najradšej používala každý deň, haha. Momentálne fičím na tých plátenných :3 ♡

    ♡ Le blog de la Licorne ♡

    OdpovědětVymazat